Közeleg a szilveszter, ami sok kutya és gazdája számára maga a rémálom.
Sajnos sokan már néhány nappal előtte elkezdik a tűzijátékokat és a petárdázást, és bizony utána sem hagyják abba. A gazdáknak fel kell készülni erre, és fokozottabban kell figyelniük a kutyájukra. Az alábbiakat tudjuk tanácsolni, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket:

– A legokosabb, legszófogadóbb kutya is megijedhet, félelmében világgá szaladhat. Előfordulhatnak váratlan helyzetek, legyetek elővigyázatosak!
– Sötétedés előtt sétáltassatok! Nem dől össze a világ, ha az esti séta kimarad.
– A póráz és a biztos gazdikéz kötelező! Le
hetőleg hámmal sétáltassatok, az agaraknál a három pontos változat a megfelelő. Az a jó, ha nyakörv is van. Dupla biztonság!
– Legyen a kutya nyakörvén, hámján biléta telefonszámmal! Baj esetén, chipolvasó hiányában is gyorsabban utolérik a gazdát.
– A chip alapvető, de már az ünnepek előtt ellenőriztessétek állatorvossal, hogy rendben van-e a regisztráció, és helyesek-e az adatok!
– Ha kinti kutyátok van, engedjétek be a házba, vagy jól zárható, szökésbiztos garázsba!
– Ha tehetitek, szilveszterkor maradjatok otthon, ne hagyjátok egyedül kedvenceiteket! Ti jelentitek nekik a legnagyobb biztonságot. Az is jó megoldás, ha megkértek otthon maradó rokont, barátot, ismerőst, hogy vigyázzon a kutyátokra.
– Minden ajtó és ablak legyen zárva! Húzzátok le a redőnyöket, abban a helyiségben tartózkodjatok, amelyik a legnyugodtabb!

– Nagyon nagy segítség egy letakart szobakennel vagy kuckó, ahova elbújhat a kutyátok.
– Hallgassatok zenét vagy szóljon a tévé!
– Nyugtatószereket kizárólag állatorvos tanácsára alkalmazzatok! Soha ne az interneten akarjatok gyógyszeres megoldást találni! Humán gyógyszerek alkalmazása tilos! Előzetes tájékozódás után inkább párologtassatok nyugtató hatású illóolajokat!
– Jó, ha a gazdi természetesen viselkedik és nem erősít rá a rettegésre babusgatással.
Minden
kutyának és gazdinak nyugalmas napokat kívánunk!